Home » » Kako pravilno koristiti različita ulja?

Kako pravilno koristiti različita ulja?

Written By klachinko on mardi 3 décembre 2013 | 14:15

Od maslinovog preko kokosovog do lanenog, nije tajna da ulja imaju važnu ulogu u pripremi jela. Dobra vest je da je većina ulja bogata nezasićenim masnim kiselinama koje poboljšavaju zdravlje srca. No, koji je najbolji način korišćenja različitih vrsta ulja? Koja ulja su najbolja za prženje? Koja za salatu?
Prženje
Ovde ne možete pogrešiti sa uljem šafrana ili kanole. Ali, ako želite da pržena hrana ima poseban ukus, koristite susamovo ulje. Jako dobro podnosi visoku temperaturu. Neka ulja počinju da oksidiraju tokom zagrevanja i počinju da se dime. Kada ulje dimi, to znači da je počelo da oksidira i da postaje kancerogeno.
Nemojte koristiti
Maslinovo ulje jer ne može podneti visoku temperaturu koja je potrebna za prženje različitih namirnica.
Dinstanje
Za dinstanje se koristi niža temperatura, zato je maslinovo ulje odlično. Blažeg je ukusa od ekstra devičanskog maslinovog ulja, koje ne podnosi gotovo nikakvu toplotu. Ekstra devičansko maslinovo ulje koristite za umake, prelive ili marinade.
Nemojte koristiti
Ulja koja gube svoja svojstva tokom zagrevanja, kao što je laneno ulje ili ekstra devičansko maslinovo ulje.
Umaci i prelivi
Kada pravite jela kojima ne treba termičko zagrevanje, kao što je humus, pesto ili preliv, slobodno koristite ulja intenzivnog ukusa, kao što je ekstra devičansko maslinovo ulje. Ako želite da probate nešto drugačije, probajte ulje avokada. Iako se sme zagrevati na visokim temperaturama, njegova kremasta tekstura će obogatiti ukus svakog jela.
Nemojte koristiti
Ulje kanole ili šafrana. Iako su potpuno sigurni, neutralan ukus neće obogatiti ukus jela.
Pečenje
Kokosovo ulje, ulje kanole ili šafrana su odlični za srednje visoke temperature koje se najčešće koriste kod pečenja. Kokosovo ulje je kremasto i odlično za pečenje hleba ili kolača jer će dati koštunjavu notu jelu, a ulje kanole ili šafrana će se odlično slagati uz krompire ili meso jer su blagog ukusa.
Nemojte koristiti
Laneno ulje ili maslinovo ulje. Iako vam se možda čini da su odlična za pripremu peciva i kolača, njihova svojstva će se brzo izgubiti na srednje visokim temperaturama.
Za pripremu smoothiea
Probajte ulje lanenih semenki za pripremu smoothiea. Blagi ukus će se savršeno slagati uz gotova jela, a istovremeno će ih učiniti zdravijima. Takođe možete koristiti susamovo ulje.
Nemojte koristiti
Ulje kanole, šafrana ili maslinovo ulje. Iako će smoothie učiniti zdravijim, pogoršaće njegov ukus.

0 commentaires:

Enregistrer un commentaire

les plus consultés